Περιπατητικές Διαδρομές Αλοννήσου

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλοννήσου βρίσκουμε αναλυτικές οδηγίες για 21 πεζοπορικές διαδρομές που ποικίλουν ανάλογα με τη διάρκεια και τη δυσκολία τους. Επιλέξτε μία σύμφωνα με τις δυνατότητές σας και απολαύστε τις φυσικές ομορφίες του καταπράσινου νησιού.

1. Κατηφορίζοντας στο λιμάνι (Πατητήρι)
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά με την επιστροφή
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο περίπατο από το παλιό καλντερίμι που κατηφορίζει μέσα από περιβόλια ως το Πατητήρι, το κύριο χωριό. Το Πατητήρι αποτελείται από σχετικά καινούργια σπίτια που χτίστηκαν μετά το μεγάλο σεισμό το 1965. Η ζωή στο Πατητήρι συγκεντρώνεται γύρω από το λιμάνι  το οποίο βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία, με πεντακάθαρη γαλαζοπράσινη θάλασσα και απότομα βράχια στο χρώμα της ώχρας τριγύρω. Η διαδρομή ως το Πατητήρι είναι ομαλά κατηφορική χωρίς καθόλου απότομα τμήματα.

2. Περίπατος στα εκκλησάκια Αι Γιάννης και Αι Ταξιάρχης
Διάρκεια: 30 λεπτά
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μικρό περίπατο. Ένα μέρος του ακολουθεί την κορυφογραμμή του λόφου με πολύ εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα κι από τις δύο πλευρές. Η διαδρομή ακολουθεί μικρά μονοπάτια. Ένα σύντομο κομμάτι μετά τον Αι Γιάννη είναι λίγο απότομο.

3.Ηλιοβασίλεμα στην πέρα πλευρά του Καλόβουλου
Διάρκεια: 45 λεπτά
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για ένα σύντομο περίπατο που καταλήγει σε ένα σημείο με εντυπωσιακή θέα. Η διαδρομή είναι εύκολη καθώς ο χωματόδρομος πηγαίνει γύρω από το βουνό στη βάση του. Καλή ώρα για τον περίπατο αυτό είναι το ηλιοβασίλεμα καθώς το σημείο βλέπει προς τα δυτικά.

4. Παλιά Αλόννησος – Πατητήρι – Μεγάλος Μουρτιάς – Παλιά Αλόννησος
Διάρκεια: 2 ½ ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για διαδρομή με ποικιλία καθώς περνά μέσα από καλλιεργημένες εκτάσεις, το λιμάνι Πατητήρι, όμορφα πευκοδάση και μια ωραία παραλία για κολύμπι. Στην παραλία υπάρχουν αρκετές ταβέρνες. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο πριν και μετά το Πατητήρι.

5. Παλιά Αλόννησος – Γιάλια – Παλιά Αλόννησος
Διάρκεια: 2 ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή κατεβαίνει ως τον όμορφο αναστηλωμένο παλιό ανεμόμυλο, που δεσπόζει πάνω στα βράχια της μικρής παραλίας Γιάλια. Βαδίζετε σε φαρδύ μονοπάτι, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο. Ο δρόμος που κατεβαίνει στην παραλία είναι φιδογυριστός και ομαλά κατηφορικός. Υπάρχουν κυρίως χαμηλοί θάμνοι κατά μήκος του δρόμου αυτού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να βλέπετε προς τα κάτω το μύλο πάνω στα βράχια.

6. Παλιά Αλόννησος – Καλόβουλος – Κόκκινο – Μικρός Μουρτιάς – Παλιά Αλόννησος
Διάρκεια: 3 ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδρομή ως το φάρο που βρίσκεται στους; απότομους βράχους στους πρόποδες του Καλόβουλου, το δυτικό κάβο της Αλοννήσου. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ακολουθεί μονοπάτια με πέτρες και αγκαθωτούς θάμνους γι’ αυτό συνιστάται να φοράτε μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια. Ένα μέρος της κατάβασης είναι σχετικά απότομο. Μπορείτε, αν θέλετε, να κάνετε μια βουτιά στη μικρή παραλία του Μικρού Μουρτιά πριν το τελευταίο σκαρφάλωμα ως την παλιά Αλόννησο. Είναι μια διαδρομή για ανθρώπους που κυριολεκτικά απολαμβάνουν το περπάτημα έξω από τα γνωστά μονοπάτια.

7. Παλιά Αλόννησος – Κορυφή Καλόβουλου
2 ώρες
Περιγραφή διαδρομής: Η διαδρομή φτάνει ως την κορυφή του Καλόβουλου (325 μέτρα υψόμετρο), το μικρό βουνό πίσω από την Παλιά Αλόννησο. Είναι μια απίστευτα όμορφη, πανοραμική διαδρομή, καθώς ο Καλόβουλος είναι κάβος που υψώνεται από τη θάλασσα και η θέα από την κορυφή του είναι 360 μοιρών (καλύτερα δε γίνεται!). Η διαδρομή γίνεται από χωματόδρομο και μονοπάτι το οποίο σε μερικά σημεία είναι ανώμαλο εξαιτίας του βραχώδους εδάφους. Συνίσταται να φορέσετε μακρύ παντελόνι προκειμένου να αποφύγετε να πληγωθείτε αν θέλετε να φτάσετε ως την κορυφή και να δείτε την εξωτερική πλευρά του βουνού όπου υπάρχει γκρεμός 300 μέτρων μέχρι τη θάλασσα.

8. Παλιά Αλόννησος – Παναγιά στο βουνό – Παλιά Αλόννησος
Διάρκεια: 2 ½ ώρες
Περιγραφή διαδρομής: Διαδρομή που περιλαμβάνει πολλά σημεία με εξαιρετική θέα και περνά από τρία εκκλησάκια, το καθένα σε περιβάλλον γραφικότερο από τα άλλα. Καθώς ανεβαίνετε προς την κεραία του ΟΤΕ, έχετε υπέροχη θέα προς την Παλιά Αλόννησο, απότομες πλαγιές, ρεματιές και τη θάλασσα. Όταν βρεθείτε στην άλλη πλευρά του Βουνού (το όνομα του μικρού βουνού), το τοπίο αλλάζει και βλέπετε προς τις δασωμένες πλαγιές της Αλοννήσου και τη θάλασσα προς τα ανατολικά. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο.

9. Ανηφορίζοντας στο παλιό χωριό, την Παλιά Αλόννησο
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά με την επιστροφή
Περιγραφή της διαδρομής: Ένας πολύ όμορφος περίπατος από το παλιό καλντερίμι ως το χωριό Παλιά Αλόννησος. Η διαδρομή διασχίζει τις εύφορες της Αλοννήσου και προσφέρει υπέροχη θέα από πολλά σημεία. Είναι συνεχώς ανηφορική χωρίς απότομα κομμάτια.

10. Μικρός περίπατος στη μικρή παραλία του Φάρου
Διάρκεια: 30 λεπτά
Περιγραφή της διαδρομής: Αυτός ο μικρός περίπατος είναι στην αρχή ανηφορικός και στη συνέχεια σταθερά κατηφορικός ανάμεσα από πεύκα ως τη μικρή παραλία στον κόλπο του λιμανιού.

11. Περίπατος ως τον ψαράδικο οικισμό Βότση
Διάρκεια: 1 ½ ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αυτής είναι μέσα από κατοικημένες  περιοχές. Ανεβοκατεβαίνει λοφίσκους και σκαλιά που χωρίζουν τους τρεις μικρούς όρμους Πατητήρι, Ρουσούμ και Βότση. Το λιμάνι Βότση είναι πολύ γοητευτικό με τις μικρές του ψαρόβαρκες μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά που στεφανώνονται από απότομα βράχια στο χρώμα της ώχρας.

12. Κυκλικός περίπατος στο Κάτω Χωράφι
Διάρκεια: 1 ώρα
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για μια διαδρομή στη λοφώδη εξοχή πίσω από το Πατητήρι. Περνά μέσα από ελαιώνες και πευκώνες και προσφέρει όμορφη θέα. Η διαδρομή ακολουθεί μονοπάτια, χωματόδρομους και ένα μικρό κομμάτι άσφαλτο.

13. Πατητήρι – Γιάλια – Παλιά Αλόννησος – Πατητήρι
Διάρκεια: 2 ½ ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή κατεβαίνει ως τον όμορφα αναστηλωμένο ανεμόμυλο που δεσπόζει πάνω στα βράχια της μικρής παραλίας Γιάλια. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια βουτιά. Στη συνέχεια η διαδρομή ανεβαίνει στο παλιό χωριό, την Παλιά Αλόννησο (200 μέτρα υψόμετρο) και από εδώ κατεβαίνει πάλι στο Πατητήρι. Η διαδρομή γίνεται από μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο. Ο δρόμος που κατεβαίνει στην παραλία είναι συνεχώς ομαλά κατηφορικός με πολλές στροφές. Κατά μήκος του δρόμου αυτού υπάρχουν κυρίως χαμηλοί θάμνοι, που σημαίνει ότι κατεβαίνοντας βλέπετε τον ανεμόμυλο πάνω στα βράχια. Η διαδρομή δεν έχει ιδιαίτερα απότομα τμήματα, έχει πάντως αρκετό ανεβοκατέβασμα στους λόφους.

14. Πατητήρι – Παλιά Αλόννησος – Μεγάλος Μουρτιάς – Πατητήρι
Διάρκεια: 2 ½ ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για διαδρομή με ποικιλία καθώς περνά μέσα από καλλιεργημένες εκτάσεις, το παλιό χωριό Παλιά Αλόννησος, όμορφους πευκώνες και μια ωραία παραλία για κολύμπι. Στην παραλία υπάρχουν αρκετές ταβέρνες. Η διαδρομή γίνεται από φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγο ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

15. Πατητήρι – Παναγιά στο Βουνό – Πατητήρι
Διάρκεια: 2 ½ ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Διαδρομή με σημεία που προσφέρουν εξαιρετική θέα και περνά από τρία εκκλησάκια, το καθένα σε περιβάλλον γραφικότερο από τα άλλα. Καθώς ανεβαίνετε προς την κεραία του ΟΤΕ έχετε υπέροχή θέα προς την Παλιά Αλόννησο, απότομες πλαγιές, ρεματιές και τη θάλασσα. Όταν βρεθείτε στην άλλη πλευρά του Βουνού (το όνομα του μικρού βουνού), το τοπίο αλλάζει και βλέπετε προς τις δασωμένες πλαγιές της Αλοννήσου και τη θάλασσα προς τα ανατολικά. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Η διαδρομή περνά κοντά από την κορυφή του μικρού (260 μέτρα) βουνού Βουνό, έτσι είναι σταθερή ανάβαση στο πρώτο τμήμα της και κατάβαση στην επιστροφή.

16. Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό
Διάρκεια: 45 λεπτά / 30 λεπτά
Από την Παλιά Αλόννησο:
Αφετηρία: Η στάση του λεωφορείου στην Παλιά Αλόννησο.
Ακολουθήστε την άσφαλτο προς το Πατητήρι. Μετά από 200 μέτρα περίπου ο δρόμος στρίβει απότομα προς τα αριστερά. Στο δεξί χέρι υπάρχει ένα σπίτι ακριβώς δίπλα στο δρόμο. Λίγο μετά το σπίτι, δεξιά, είναι η αρχή του παλιού μονοπατιού. Ακολουθήστε το. Μετά από 10 λεπτά περπάτημα περίπου, το μονοπάτι διασταυρώνεται με ένα χωματόδρομο. Στρίψτε αριστερά σ’ αυτόν τον χωματόδρομο και ακολουθήστε τον μέχρι που συναντά την άσφαλτο. Συνεχίζετε ίσια μπροστά από την άσφαλτο μέχρι που φθάνετε στη διασταύρωση όπου ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο Πατητήρι και ο δρόμος αριστερά ανεβαίνει προς την κεραία του ΟΤΕ. Ίσια μπροστά υπάρχει ένας χωματόδρομος ακολουθείστε τον.

17. Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Σπάρτινες – Βότση – Ρουσούμ – Πατητήρι / Παλιά Αλόννησος
Διάρκεια: 4 ώρες / 3 ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή έχει πολλά να προσφέρει. Διασχίζει την καλλιεργημένη εξοχή της Αλοννήσου με τους ελαιώνες, τα αμπέλια και τους λαχανόκηπους. Περνά μέσα από το παρθένο δάσος, δύο όμορφες παραλίες και τους τρεις ψαράδικους οικισμούς Βότση, Ρουσούμ και Πατητήρι. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά και στενά μονοπάτια, χωματόδρομους και λίγη άσφαλτο. Ανηφορίζει και κατηφορίζει ομαλά.

18. Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Άγιοι Ανάργυροι – Τουρκονέρι – Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι
4 ½ ώρες / 4 ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για διαδρομή μέσα από τα πιο γραφικά τοπία της Αλοννήσου. Τα εκκλησάκια Άγιοι Ανάργυροι βρίσκονται σε εντυπωσιακό σημείο στην άκρη των βράχων προς τη θάλασσα περικυκλωμένα από υπέροχα πευκοδάση. Η παραλία Τουρκονέρι είναι πολύ μικρή και βρίσκεται σε έναν όμορφο όρμο με άλλες μικρές γραφικές παραλίες. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους και μικρά δασικά μονοπάτια, χωρίς ιδιαίτερα απότομα τμήματα. Ένας περίπατος για εραστές της φύσης.

19. Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Τουρκόβιγλα – Μεγάλη Άμμος – Μέγα νερό – Πατητήρι / Παλιά Αλόννησος
Διάρκεια: 6 ½ ώρες / 6 ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Αυτή η διαδρομή ανεβαίνει ως την Τουρκόβιγλα (348 μέτρα υψόμετρο), ένα από τα σημεία με την ωραιότερη θέα προς το νότιο μέρος του νησιού. Στη συνέχεια περνά από μια στενή ρεματιά για να καταλήξει στον όρμο της Μεγάλης Άμμου με τις πανέμορφες μικρές παραλίες που βλέπουν προς την απότομη άγρια δυτική ακτή της Αλοννήσου. Η διαδρομή ακολουθεί φαρδιά μονοπάτια, χωματόδρομους, μονοπατάκια που καταλήγουν σε παραλίες και μικρά δασικά μονοπάτια. Το πέρασμα μέσα από τη ρεματιά είναι κάπως απότομο και με πέτρες γι’ αυτό συνίσταται να φοράτε στέρεα παπούτσια. Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή διαδρομή, αλλά μόνο για ένθερμους περιπατητές!

20. Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Ισώματα – Άγιος Πέτρος – Στενή Βάλα
4 ½ ώρες / 4 ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για την πιο ευθεία διαδρομή για το γοητευτικό , μικρό ψαράδικο οικισμό της Στενής Βάλας που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αλοννήσου. Στη Στενή Βάλα υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφενεία. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βουτιά σε μια από τις παραλίες κοντά στον οικισμό. Για να επιστρέψετε από τη Στενή Βάλα στο Πατητήρι πρέπει να πάρετε το λεωφορείο ή ταξί. Αν θέλετε να πάρετε το λεωφορείο, θυμηθείτε να οργανώσετε έτσι τον περίπατο ώστε να φτάσετε έγκαιρα για το λεωφορείο. Αν προτιμάτε ταξί, μπορείτε να το καλέσετε από τον τηλεφωνικό θάλαμο στη Στενή Βάλα ή να ζητήσετε από κάποιον σε μια από τις ταβέρνες να το κάνει για εσάς.

21. Παλιά Αλόννησος / Πατητήρι – Μέγα Νερό – Μεγάλη Άμμος – Μεγάλο Χωράφι – Ισώματα – Άγιος Πέτρος – Στενή Βάλα
Διάρκεια: 7 ½ ώρες / 7 ώρες
Περιγραφή της διαδρομής: Πρόκειται για μια διαδρομή ολόκληρης ημέρας που καταλήγει στο γοητευτικό, μικρό ψαράδικο οικισμό της Στενής Βάλας που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αλοννήσου. Στη Στενή Βάλα υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφενεία. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βουτιά σε μια από τις παραλίες κοντά στον οικισμό. Για να επιστρέψετε από τη Στενή Βάλα στο Πατητήρι πρέπει να πάρετε το λεωφορείο ή ταξί. Αν θέλετε να πάρετε το λεωφορείο, θυμηθείτε να οργανώσετε έτσι τον περίπατο ώστε να φτάσετε έγκαιρα για το λεωφορείο. Αν προτιμάτε ταξί, μπορείτε να το καλέσετε από τον τηλεφωνικό θάλαμο στη Στενή Βάλα ή να ζητήσετε από κάποιον σε μια από τις ταβέρνες να το κάνει για εσάς.