Πληροφορίες

Η Αλόννησος, το βορειότερο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος των Σποράδων, αποτελεί μαζί με τις νησίδες Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Πιπέρι και Σκάντουρα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, που είναι το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη και το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Εδώ υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Το εντυπωσιακό θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής διαθέτει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, με γνωστότερο ίσως ένοικο το απειλούμενο είδος της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus. Το χερσαίο οικοσύστημα των νησιών είναι εξίσου ενδιαφέρον. Η πυκνή βλάστηση με πευκοδάση, ελαιώνες και μεγάλη ποικιλία μεσογειακών φυτών συμπληρώνει το πλούσιο ανάγλυφο, όπου ήπιες πλαγιές εναλλάσονται με δύσβατες ρεματιές και απότομους γκρεμούς.

Κι αν η ημιορεινή ύπαιθρος και το θαλάσσιο τοπίο μοιάζουν αναλοίωτα μέσα στον χρόνο και σχεδόν ανέγγιχτα από ανθρώπους, ο τόπος στην πραγματικότητα έχει μακρά ιστορία. Ίχνη κατοίκησης που ανακαλήφθηκαν στα Γιούρα χρονολογούνται στην 9η χιλιετία π.Χ., καθιστώντας το νησιωτικό σύμπλεγμα ένα από πρώτα που κατοικήθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος. Τόπος μυθικών ηρώων, αρχαίων ναυαγίων και βυθισμένων αρχαίων πόλεων, η Αλόννησος υπήρξε διαχρονικά περιοχή γεωπολιτικής σημασίας, γεγονός που επηρέασε την ιστορική της πορεία. Μυκηναίοι, Πελασγοί, Αθηναίοι, Ρωμαίοι, Φράγκοι και Τούρκοι απέκτησαν διαδοχικά την κυριαρχία του νησιού πριν αυτό ενωθεί με το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Μεγάλος αριθμός μνημείων μαρτυρούν πτυχές της μακραίωνης ιστορίας του τόπου, με καλύτερα σωζόμενα μια σειρά από ναυάγια των κλασικών και των βυζαντινών χρόνων και ένα μεγάλο πλήθος εκκλησιών και μοναστηριών.

Σήμερα οι γραφικοί οικισμοί του νησιού διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και η ήπια τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου. Οι υπέροχες παραλίες αποτελούν ίσως το πιο ελκυστικό στοιχείο του νησιού και όχι άδικα. Ιδιαίτερα στη νότια και νοτιοανατολική ακτή της Αλονήσου συναντάμε διαδοχικά αμέτρητες παραλίες με εξαιρετική ποικιλία, από χρυσές αμμουδιές και πολύχρωμα βότσαλα έως απόκρημνα βράχια και κοκκινωπούς γκρεμούς, με κοινό παρονομοστή τα κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά. Στη βορειοδυτική ακτή οι βραχώδεις και απροσπέλαστες από ξηράς παραλίες διαθέτουν μια σπάνια ομορφιά που μαγνητίζει.

Συνολικά, η Αλόννησος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την ηρεμία, έχουν διάθεση να εξερευνήσουν τις φυσικές ομορφιές και να γνωρίσουν τοπικές παραδόσεις. Η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και το μοναδικό τοπίο συνδιάζονται για να σας προσφέρουν ειδιλιακό περιβάλλον διακοπών, που θα σας αναζωογονίσει σωματικά και ψυχικά. 

Πρόσβαση: Υπάρχουν τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Βόλο,  Άγιο Κωνσταντίνο ή Κύμη καθώς και αεροπορική πρόσβαση μέσω των αεροδρομίων της Σκιάθου, της Σκύρου και της Ν. Αγχιάλου στο Βόλο.